Nieuwsbrief HCG Turkije - december 2016 Bekijk webversie
Logo HCG
Logo HCG
december 2016
spacer
Snow


Voorwoord

Joost Peters

Geachte relatie,

Alweer de laatste digitale nieuwsbrief van 2016, wat vliegt de tijd!

In de afgelopen periode hebben we tijdens een geanimeerde receptie ter gelegenheid van de 93e verjaardag van de Republiek Turkije, afscheid genomen van de Turkse Ambassadeur Z.E. Sadik Arslan. Hij heeft in Ankara een nieuwe functie aanvaard als Chief Foreign Policy Adviser to the President.


Ook hebben we op 7 november jl. een buitengewoon geslaagde bijeenkomst mogen organiseren voor de Dutch Business Association in Istanbul waarbij de voormalig CEO van Shell, de heer Jeroen van der Veer, een zeer inspirerende speech heeft gehouden over de energiewereld en de gevolgen die bijvoorbeeld de dalende olieprijzen hebben op de wereldeconomie alsook op de economie van Turkije. Alle aanwezigen waren zeer onder de indruk van zijn dossierkennis en hoe hij deze wist te vertalen in begrijpelijke voor iedereen te verstane woorden zodat vrijwel iedereen met meer kennis van deze materie huiswaarts keerde na een geanimeerd walking dinner. In het vervolg van deze nieuwsbrief leest u hier iets meer over.

Verder hebben we ook de afgelopen maanden weer een aantal Nederlandse medische studenten blij kunnen maken met een stageplaats in diverse Academische ziekenhuizen in Turkije.

Aangezien 2017 alweer met rasse schreden nadert, zal het u niet verbazen dat wij de achter ons liggende periode vooral ook gebruikt hebben om vorm en inhoud te geven aan ons Jaarplan 2017 waarin al onze activiteiten worden beschreven inclusief een te plannen handelsmissie naar Turkije met betrekking tot de Agriculture Business. Een business die veel mogelijkheden biedt voor Nederlandse ondernemers omdat het ook één van de kerngebieden is waarop Turkije zich wil gaan concentreren en waarbij kennisoverdracht een belangrijk issue is.

Mede namens mijn collega's Joni van Loon, Hans Stikkelorum en Ingrid Hensbroek maak ik graag van deze gelegenheid gebruik om u allen en uw naasten sfeervolle kerstdagen toe te wensen en een zo gezond, gelukkig en succesvol mogelijk 2017!

Joost Peters,
Honorair Consul-Generaal van Turkije


P.S.

Soms wordt ons de vraag gesteld waarom wij in onze nieuwsbrieven geen aandacht besteden aan actuele politieke ontwikkelingen. Het antwoord hierop is simpel: voor zowel politieke als religieuze zaken is de Turkse Ambassadeur de enige bevoegde spreekbuis. Het HCG van Turkije concentreert zich derhalve op haar kerntaken, te weten: handelsbevordering, studenten-uitwisselingsprogramma’s inclusief o.a. de verzorging van stageplaatsen in Turkije en culturele uitwisselingsprogramma’s.

Lees verder  
Handelsbevordering


Business event DBA Turkey groot succes

In de vorige nieuwsbrief heeft u de aankondiging van het DBA Turkey business event van 7 november kunnen lezen. Inmiddels kunnen we terugkijken op een zeer geslaagd event.

Joost Peters had begin dit jaar, namens HCG Turkije, het initiatief genomen om DBA Turkey een business event aan te bieden. Jeroen van der Veer, voormalig CEO van Shell was bereid gevonden om een lezing te geven over het onderwerp "het effect van de olieprijs op de politiek en economie wereldwijd".

DBA Turkey was zeer blij en verrast met dit initiatief. Zo ook Eurocross Turkey, Eureko Sigorta en Achmea Corporate Relations die ook direct hun steun hadden toegezegd. Mede door hen werd het mogelijk om het business event te organiseren.

Het Consulaat Generaal van Nederland in Istanbul was zo gastvrij om haar locatie, Palais de Hollande, beschikbaar te stellen. Een uitgelezen plek om circa 100 leden en relaties te ontvangen. Onder de aanwezigen was ook de ambassadeur van Nederland in Turkije, de heer Cees van Rij.

De aanwezigen luisterden zeer geboeid naar de lezing van Jeroen van der Veer en hadden na afloop ook diverse vragen hierover. Aansluitend was er alle gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te spreken. Dit onder het genot van een heerlijk buffet. De gasten waren na afloop allen zeer enthousiast.

Gezien de positieve reacties over dit business event denkt HCG Turkije aan een mogelijk nieuw event met alle betrokkenen komend jaar.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  

DBA Event
Studenten


Enthousiast co-schap verslag van Aysun Kavak

Aysun Kavak, studente aan de Universiteit van Leiden, heeft haar co-schap oogheelkunde in het Acibadem Ziekenhuis in Istanbul gevolgd. Lees hier haar enthousiaste verslag.

Gedurende de maand augustus heb ik mijn co-schap oogheelkunde in het Acibadem ziekenhuis in Istanbul gevolgd. Ik heb met verschillende artsen meegelopen die allen hun eigen specialisatiegebied hebben binnen de oogheelkunde. De artsen waren vriendelijk en behulpzaam en erg gedreven in hun vakgebied.

Het overgrote deel van de dag was ik werkzaam op de polikliniek. Daarnaast heb ik ook de mogelijkheid gekregen om veel operaties en behandelingen bij te wonen, zoals het laseren van het hoornvlies, correctie van de oogstand, staaroperaties en cross-linking operaties (stabilasatie van het hoornvlies).

Ik kreeg veel uitleg over de verschillende ziektebeelden en de bijbehorende behandelingen. Het communiceren met patiënten was voor mij gelukkig geen probleem, omdat ik de Turkse taal machtig ben. Helaas waren er tijdens mijn verblijf geen Turkse co-assisistenten.

Via de Acibadem University (faculteit van Geneeskunde) heb ik via e-learning modules en een simulatie apparaat kunnen oefenen met het uitvoeren van oogonderzoek. Met behulp van het simulatie apparaat werden verschillende ziektebeelden nagebootst en kon ik met behulp van een directe opthalmoscoop in het simulatie oog kijken. Ik was erg onder de indruk van de faciliteiten, grootte en luxe van de faculteit. En vooral van de CASE afdeling (Centre of Advanced Simulation and Education). De high-tech simulatie poppen kunnen tientallen ziektes nabootsen.

Tijdens de weekenden en avonden heb ik ook enorm genoten van de culturele rijkdom, het weer, muziek en onweerstaanbare Turkse keuken. Het was een enorm leuke en leerzame periode voor me. Ik heb veel verschillende ziektebeelden kunnen zien. Ik zou andere co-assistenten ook zeker aanraden om hun oogheelkunde co-schap in het Acibadem Ziekenhuis te volgen.

Ook geïnteresseerd in een co-schap in het vooraanstaande Acibadem Hospital in Istanbul of in één van de andere academische ziekenhuizen? Neem dan contact op met Joni van Loon via joni.van.loon@hcgturkije.nl.

Bron: Aysun Kava, HCG Turkije

Lees verder  

Aysun Kavak, studente van Erasmus MC
Kunst en cultuur


Vooraankondiging nieuwe expositie

Zoals u reeds in eerdere nieuwsbrieven hebt kunnen lezen, zet zelfstandig onderneemster Irma Hagenouw zich in om Turkse kunstenaars een platform te kunnen bieden in Nederland. Zo wordt op dit moment gewerkt aan de organisatie van een nieuwe expositie in ons pand aan het Kort Rapenburg in Leiden. De Turkse kunstenaar Genco Gülan is hiervoor in beeld gekomen.

Genco Gülan woont en werkt in Istanbul. Zijn werk bestaat o.a. fotografie, beeldhouwwerk en schilderkunst. Zijn werk is te bewonderen in het Nationaal Museum voor Moderne Kunst in Thessaloniki, het Davis Museum in Barcelona en Museum Ostwald Dortmund. In Nederland is zijn werk nog niet te zien geweest, een primeur dus.

De opzet is dat hij op een aantal locaties in Nederland gaat exposeren. Op elke locatie zal hij dan ook een kleine lezing geven over zijn werk.

We hopen Genco begin dit jaar te verwelkomen in ons pand van het Honorair Consulaat-Generaal in Leiden.

Lees verder  

Kunst van de Turkse kunstenaar Genco Gülan
HCG Turkije - Kort Rapenburg 1-3 - 2311 GC Leiden - +31(0)71 566 55 56 Afmelden