Nieuwsbrief HCG Turkije - april 2017 Bekijk webversie
Logo HCG
Logo HCG
april 2017
spacer
Voorwoord

Joost PetersGeachte relatie,

Op zondag 19 februari jl. waren we, zoals vanouds, weer present tijdens de finale van het ABNAmro World Tennis Tournament in Ahoy, Rotterdam. We ontvingen daar diverse gasten w.o. zowel de Consul-Generaal van Turkije uit Amsterdam als diens collega uit Rotterdam.


Na afloop van de finales werd in een ongedwongen sfeer nog enige tijd gesproken over de matches en werden netwerk-contacten verder verstevigd.

Op uitnodiging van Stichting Koninklijke Souvenir Kamermuziek is het concert bijgewoond van de Turkse meesterpianist Fazil Say en de cellist Nicolas Altstaedt. Het was een muzikaal hoogstaande avond waar enkele honderden Nederlandse en Nederlands-Turkse gasten optimaal van hebben genoten.

Als HCG Turkije heeft ons vanuit het Netherlands Business Support Office in Izmir het verzoek bereikt om met een vrouwelijke Nederlandse burgemeester als leider van een kleine delegatie een bezoek te brengen aan Urla, Turkije. Op dit moment zijn we bezig om hier te proberen invulling aan te geven. Een leuke, uitdagende opdracht.

Wij hebben weer enkele studenten geneeskunde geholpen met het vinden van een coschap plaats bij ziekenhuizen in Turkije. Ook hebben wij gesproken met een studente die net teruggekeerd is uit Izmir na het lopen van haar coschap in een universiteitsziekenhuis. In deze nieuwsbrief leest u meer over haar ervaringen.

Joost Peters,
Honorair Consul-Generaal van Turkije


P.S.

Soms wordt ons de vraag gesteld waarom wij in onze nieuwsbrieven geen aandacht besteden aan actuele politieke ontwikkelingen. Het antwoord hierop is simpel: voor zowel politieke als religieuze zaken is de Turkse Ambassadeur de enige bevoegde spreekbuis. Het HCG van Turkije concentreert zich derhalve op haar kerntaken, te weten: handelsbevordering, studenten-uitwisselingsprogramma’s inclusief o.a. de verzorging van stageplaatsen in Turkije en culturele uitwisselingsprogramma’s.

Lees verder  
Handelsbevordering


NETUBA Business Event "Turkey, Discover the Potential"

Netherlands Turkey Business Association (NETUBA) organiseert op 23 en 24 mei aanstaande het business evenement "Turkey, discover the potential". Dit is een unieke samenwerking tussen NETUBA en het Turkse Ministry of Economy, Foreign Economic Relations Board of Turkey en Investment Support and Promotion Agency (ISPAT).

Rondom dit tweedaags zakelijke evenement wordt een vrije tijds programma georganiseerd. Het evenement vindt plaats in Sentido Orka Hotel Marmaris *****

Dankzij de gastvrijheid van NETUBA Patron Member, de heer Turgut Torunogullari, kan de ultra all inclusive service van dit hotel worden aangeboden tegen een zéér aantrekkelijk tarief. Deelnemers betalen slecht € 30,00 per persoon per nacht (partners welkom, bij voldoende belangstelling wordt een partnerprogramma georganiseerd). Vluchten kunnen individueel geboekt worden, NETUBA is in overleg met diverse aanbieders om een aantrekkelijk collectief tarief te krijgen.

Meer informatie: info@netuba.nl

Bron: NETUBA

Lees verder  

Turkey, discover the potential
Studenten


Hogeschool Leiden start project "ComOn"

De tweedejaars studenten van de Hogeschool Leiden gaan in de praktijk ervaren hoe een communicatieprofessional te werk gaat. Ze gaan dit doen door in teamverband als communicatiebureau opdrachten uit te werken voor een opdrachtgever uit de praktijk.

De teams gaan zich presenteren op 12 mei tijdens de ComOn markt, waarna de opdrachtgevers kunnen matchen met het team dat het best bij hun vraagstukken of opdrachten past. Het Honorair Consulaat-Generaal van Turkije werkt hier aan mee en zal een team begeleiden. Wij kijken uit naar een bijzondere samenwerking met ongetwijfeld verfrissende en vernieuwende ideeën op het gebied van onze communicatiemiddelen. We houden u op de hoogte!

Bron: HCG Turkije en Hogeschool Leiden

Lees verder  

Project ComOn


Coschap in Izmir

Het HCG Turkije helpt studenten geneeskunde bij het organiseren van (keuze)coschappen bij ziekenhuizen in Turkije. Ebru Dirikgil, studente geneeskunde aan het Erasmus MC, is net teruggekeerd uit Izmir na afronding van haar coschap in het universiteitsziekenhuis Dokuz Eylül. Lees hier haar ervaringen.

Ik heb met name samengewerkt met arts-assistenten en reguliere coassistenten. Alle arts-assistenten zijn AIOS (arts in opleiding) voor de spoedeisende hulp. Zij behandelen de patiënten zelf en overleggen met een oudere-jaars AIOS of de dienstdoende spoedeisende hulp arts.

Ik besloot dat ik gekoppeld wilde worden aan een coassistenten-groep van negen reguliere coassistenten. Dit betekende dat ik om de dag een dagdienst en een avond-nachtdienst deed. Avond-nachtdiensten waren leerzaam in verband met meer spoedgevallen dan overdag. Daarnaast werd één keer per week een ochtend onderwijs gegeven door de spoedeisende hulp artsen.

Er komen ontzettend veel patiënten op de Spoedeisende Hulp. Niet iedereen heeft dan spoedeisende hulp nodig. Veel patiënten komen met eenvoudige kwaaltjes, die je snel kunt behandelen en ontslaan. Daarnaast zijn er spoedeisende gevallen, zoals traumacasus of instabiele patiënten die reanimatie behoeven. Een mooie kans om dat te leren!

Tijdens een dienst werd je gekoppeld aan één arts-assistent. Nadat ik verschillende handelingen geleerd had, mocht ik deze zelf uitvoeren.

In mijn vrije tijd heb ik de stad zelf verkend, wandelingen langs de prachtige zee gemaakt, afgesproken met coassistenten en heerlijk gegeten! Ik heb genoten van mijn verblijf en coschap in Izmir. Als je veel verschillende ziektebeelden wilt zien, spoedgevallen wilt meemaken en veel wilt leren, dan raad ik het zeker aan om een coschap Spoedeisende Hulp in het Dokuz Eylül Ziekenhuis te doen.

Bron: HCG Turkije en Ebru Dirikgil, student geneeskunde Erasmus MC

Lees verder  

Coschap in Izmir
Kunst en cultuur


Funda Draait Door

In Funda Draait Door vertelt cabaretière, presentatrice en actrice Funda Müjde over de reis van haar leven, op de wijze die haar zo eigen is: vol humor, zelfspot, inspirerend, confronterend en geen enkel onderwerp schuwend.

Funda Müjde is bij het grote publiek bekend van tv-series als GTST, Medisch Centrum West en Vrouwenvleugel én haar bekroonde hoofdrol in de film Julia's geheim.

In 2007 raakte Funda betrokken bij een ernstig ongeluk waardoor ze in een rolstoel belandde. Ze ging haar beperking met enorme levenskracht te lijf en fietste in de zomer van 2014 in 88 dagen op een handbike naar Turkije.

In Funda Draait Door vertelt ze over de reis van haar leven. In deze come-back vertelt ze over de angstige, maar achteraf hilarische momenten in haar reis met haar rolstoelfiets naar Istanbul. En geeft ze prijs over hoe zij haar levenslust hervond met haar een-emotie-duurt-slechts-90-seconden-theorie. Want vraagt Funda zich af: 'Waarom kiezen we ervoor om jaren in een negatieve emotie te blijven hangen? Zit gevangenschap in ons hoofd?'

Als Turkse Nederlandse komen ook haar Turkse roots aan bod en duikt ze haar familiegeschiedenis in met de tocht die haar opa honderd jaar geleden van Syrië naar Turkije maakte.

In 2017 komen er nog heel wat voorstellingen. In de agenda van Funda's website vind je alle data.

Bron: Funda Müjde

Lees verder  

Funda Draait Door


Nieuwe expositie in het HCG Turkije

Vanaf mei is in het HCG Turkije de expositie 'Metamorfose' te zien van de Turkse kunstenares Yasemin Sözer. De expositie bestaat uit een tiental schilderijen geïnspireerd door de Zijde Route en Kafka.

Sözer laat zicht tijdens het schilderen slechts inspireren door muziek. In gedachten wil zij geen beeld hebben van werk dat niet door haar vervaardigd is. Tijdens het schilderen isoleert zij zichzelf. 'Bij de voorbereiding van een nieuwe tekening is een vlek op canvas getekend van grote waarde, er dient geen opzet te zijn bij het maken van die vlek, zodat ik mij kan focussen op het onderbewustzijn. Door gebruik te maken van mijn fantasie en onderbewustzijn, ervaar ik opwinding bij het vormen van de vlek tot een waardevol kunstwerk', aldus Sözer.

In haar laatste serie, die geïnspireerd is door de Zijde Route en Kafka, wil zij een verband laten zien tussen de Oosterse en Westerse cultuur. Ze gebruikt hiervoor beelden van het ontstaan van de vlinder. De verandering van larven in rupsen en het weven van een cocon en zijde die wordt verkregen uit een cocon en het uiteindelijk ontstaan van een vlinder ziet zij als metafoor voor de burg tussen Oost en West.

Yasemin Sözer is geboren in Turkije en woont al tien jaar in Nederland. Sözer studeerde af in de richting 'Onderwijs in de beeldende kunst' met als specialisatie academisch tekenen, schilderen en handvaardigheid aan de Dokuz Eylül Universiteit in Izmir.

Haar werk is in Nederland al meerdere malen tentoongesteld waaronder in Rotterdam en Almelo. Ook heeft zij samengewerkt met andere kunstenaars aan gezamenlijke exposities in Istanbul.

Meer informatie via: www.yaseminsozer.com

Bron: HCG Turkije en Yasemin Sözer

Lees verder  

Expositie in het HCG Turkije
HCG Turkije - Kort Rapenburg 1-3 - 2311 GC Leiden - +31(0)71 566 55 56 Afmelden