Nieuwsbrief HCG Turkije - augustus 2017 Bekijk webversie
Logo HCG
Logo HCG
augustus 2017
spacer
Voorwoord

Joost PetersGeachte relatie,

Nog nagenietend van een fijne vakantie is het alweer bijna tijd om mijn koffers te pakken. Een werkbezoek aan Istanbul, waar ik altijd weer veel inspiratie krijg, staat op de planning. Dit keer ga ik samen met Roos Ouwehand, de nieuwe manager van het HCG Turkije. Het bezoek staat in het teken van de introductie van Roos in ons Turkse netwerk.


De 8e editie van onze jaarlijkse Haringparty was ondanks de slechte weersvoorspellingen druk bezocht. Onder begeleiding van dweilorkest Kleintje Pils werden nieuwe contacten gelegd, oude contacten aangehaald en genoten van de smakelijke Hollandse Nieuwe. Welke goede doelen dit jaar in het zonnetje zijn gezet leest u verderop in deze nieuwsbrief.

Ook de 2e helft van dit jaar zetten we vol in om bruggen te bouwen tussen Nederlandse en Turkse ondernemers, studenten, artiesten en kunstenaars. Wist u dat Nederland één van de grootste investeerders is in Turkije? Welke landen nog meer in dit overzicht staan ziet u verderop in de nieuwbrief.

Naast manager Roos Ouwehand is Pepita Venrooy gestart als managementassistent. Ze volgt daarmee Ingrid Hensbroek op.

Ik wens u veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Joost Peters,
Honorair Consul-Generaal van Turkije


P.S.

Soms wordt ons de vraag gesteld waarom wij in onze nieuwsbrieven geen aandacht besteden aan actuele politieke ontwikkelingen. Het antwoord hierop is simpel: voor zowel politieke als religieuze zaken is de Turkse Ambassadeur de enige juiste spreekbuis. Het HCG van Turkije concentreert zich derhalve op haar kerntaken, te weten: handelsbevordering, studenten-uitwisselingsprogramma’s inclusief de verzorging van stageplaatsen in Turkije en Culturele uitwisselingsprogramma’s.

Lees verder  


Pepita Venrooy, nieuwe managementassistent HCG Turkije

Ingrid Hensbroek heeft het stokje van managementassistent overgedragen aan Pepita Venrooy.

Sinds 1 augustus werk ik als managementassistent bij het HCG Turkije. Een hele leuke baan die ik met veel plezier combineer met een coachpraktijk aan huis. Twee dagen per week ben ik aanwezig in ons mooie pand in Leiden. Naast het ondersteunen van Joost en Roos bij de diverse activiteiten van het HCG ben ik ook verantwoordelijk voor de nieuwsbrief en de website. Mocht je daar input voor hebben, laat het me vooral weten! Ik ben bereikbaar via pepita.venrooy@hcgturkije.nl.

Bron: Pepita Venrooy

Lees verder  

Pepita Venrooy
Handelsbevordering


Nieuwe Nederlandse consul-generaal in Turkije

Sinds 25 augustus is Bart van Bolhuis de nieuwe consul-generaal van Nederland in Turkije. Zijn standplaats is Istanbul.

Tijdens een informele lunch afgelopen juni, hebben Joost Peters en Bart van Bolhuis alvast kennisgemaakt. Beiden hebben de wens uitgesproken om de plezierige, intensieve samenwerking voort te zetten.

Voortreffelijke samenwerking
Graag maken we van de gelegenheid gebruik om onze dank uit te spreken naar de vertrekkende consul-generaal, Robert Schuddeboom. De afgelopen vier jaar hebben we voortreffelijk mogen samenwerken.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  

Palais de Hollande
Studenten


De Turkse Wijnkelder als studieobject

Studenten van de Hogeschool Leiden hebben de resultaten van hun marktonderzoek voor De Turkse Wijnkelder gepresenteerd. De samenwerking tussen de studenten en wijnimporteur Eliette Yilmaz-Bos kwam tot stand door bemiddeling van het HCG Turkije.

“Ik ben importeur van Turkse wijnen. Om mijn bedrijf meer bekendheid te geven heeft het HCG Turkije mijn onderzoeksvraag neergelegd bij studenten van de Hogeschool Leiden. De resultaten van het marktonderzoek geven mij duidelijke handvatten voor het krijgen van meer naamsbekendheid en het bevorderen van de verkoop. Het was met alle studenten fijn samenwerken!”, aldus Eliette Yilmaz-Bos van de Turkse Wijnkelder.

Op de kaart gezet
Het onderzoek bestond uit twee richtingen die elkaar prima aanvulden. Het consumentenonderzoek heeft veel bruikbare tips opgeleverd om social media in te zetten als communicatiekanaal. Het retailonderzoek geeft informatie hoe De Turkse Wijnkelder bij restaurants en evenementen op de kaart kan komen.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  

Iliette Yilmaz
Kunst en cultuur


Tentoonstelling Figen Begen

Vanaf half september exposeert de Turkse kunstenares Figen Begen in het HCG Turkije. Thema van deze expositie is Immigration. Een aantal van de tentoongestelde werken is eerder in Frankrijk onderscheiden met een certificat d’art moderne.

Figen (61) woont in Hilversum waar ze een atelier heeft aan huis. “Als ik schilder raak ik in trance. Net als een ronddraaiende Dervish tijdens zijn ceremonie. Ik zie van tevoren het schilderij op het lege doek. Mijn hand houdt het penseel met gevoel draaiend en mengt de kleuren op het palet. Zoals een heilige danser vol concentratie. Als de juiste tinten zijn ontstaan, is het tijd om ze op het canvas te zetten en me te laten leiden door de mysterieuze wereld”, aldus Figen Begen.

Expositie-avond met demonstratie
Op donderdag 5 oktober organiseren wij een speciale expositie-avond waarbij Figen een korte schilderdemonstratie geeft. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Bent u geïnteresseerd om hierbij aanwezig te zijn? Stuur uw gegevens dan naar info@hcgturkije.nl. U ontvangt dan van ons een uitnodiging met programma.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  


Tentoonstelling Figen Bergen


Vrijwilligersorganisaties in het zonnetje

Bij de oprichting van het HCG Turkije heeft de Turkse regering een zestal focus steden aan ons toegewezen.

Vast onderdeel van de jaarlijkse Haringparty is het, op voorspraak van de burgemeesters, in het zonnetje zetten van vrijwilligersorganisaties uit deze steden. Dit jaar zijn dat:
Stichting Hortus (Alkmaar) Resto van Harte (Amersfoort en Utrecht) Leger des Heils (Den Helder) Mee & de Wering Steunpunt (Hoorn) COC (Leiden)
Elke organisatie krijgt van het HCG Turkije een vaatje haring waarmee een eigen Haringparty voor vrijwilligers georganiseerd kan worden.

Bron: HCG Turkije

Lees verder  


Vrijwilligersorganisatie in het zonnetje


Wist u dat...

Nederland op nummer 1 staat als top investeerder in Turkije?

Top investeerders in Turkije 2002 - 2016
 1. Nederland (16%)
 2. USA (8%)
 3. Oostenrijk (7,2%)
 4. UK (6,5%)
 5. Luxemburg (6,5%)
 6. Duitsland (6,4%)
Ook in de 1e helft van 2017 is Nederland een van de grootste investeerders in Turkije.

Investeerders in de 1e helft van 2017
 1. Spanje
 2. Nederland
 3. Qatar
 4. Azerbeidzjan
 5. België

Bron: Centrale Bank van de Republiek Turkije / Marc Guillet

HCG Turkije - Kort Rapenburg 1-3 - 2311 GC Leiden - +31(0)71 566 55 56 Afmelden